Nationaal Park Gran Sasso

Grote Steen, de vrije vertaling van Gran Sasso, doet zijn naam eer aan. In dit groot bergmassief, gelegen tussen de provincies Teramo en L'Aquila, staat de hoogste berg van Abruzzo Corno Grande met zijn 2912 meter hoogte. Maar ook de valleien en uitgestrekte vlaktes typeren in dit nationaal park de natuur. Zoals de in het zuiden gelegen Navelli vlakte die bekend staat om zijn saffraan productie. De saffraankrokusbloemen staan in oktober 2 weken lang in bloei wat een geweldig paars palet weergeeft. Daarna plukken de kwekers de bloemen en worden de stempeltjes uit de bloem verwijderd met de hand. Deze stuifmeeldraden worden ook wel het 'goud van Abruzzo' genoemd. 

556_1_foto_raccolta_zafferano_san_pio_odierno 20140918020905940_Saffraan_stampersscheiden crocus-sativus

Vele bergbeklimmers, wandelaars en bikers gaan naar de uitgestrekte vlakte Campo Imperatore die o.a te bereiken is met een rit van nog geen 10 min in een kabelbaan. Vanaf hier beginnen vele wandelroutes door de bloemenvallei die in de lente en zomer in volle bloei staat.

Een bezoekje aan de verlaten nederzetting Fort Rocca Calascio is zeker niet over te slaan. Deze ruine is gebouwd tegen de berg aan op 1500 meter hoogte en doet tegenwoordig dienst als restaurant en je kunt er overnachten. Bij meerdere daagse wandelingstochten is dit een uitkomst.gran-sasso-kaart-abruzzo Campo-imperatore-abruzzo-2 rocca-calascio-abruzzo